Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2017 23:20 - Тренировки по време на цикъл
Автор: sportihranene Категория: Спорт   
Прочетен: 202 Коментари: 0 Гласове:
0



С днешната си статия, бих желала да засегна един доста често срещан казус при жените,  а именно тренировките по време на цикъл .

Но нека първо да спомена основните симптоми : болката в областта на корема, крампи , задържане на вода,общ дискомфорт. За първите две се приема, че се предизвикват от естествено съединение в кръвта, наречено простагландин. То стимулира съкращенията на матката и изхърлянето на кръв от нея.Простагландините свиват кръвоносните съдове и забавят кръвния поток към матката, предизвиквайки болка по същия начин, по който недостатачното кръвоснабдяване на сърцето води до сърдечна болка.

    По време на месечния си цикъл, повечето жени, които спортуват за тонус и здраве, спират физическото натоварване. Според мнения на специалисти (гинеколози, психолози), натоварването през месечния цикъл не носи никакви рискове за здравето.Разбира се, става въпрос за умерено натоварване. Дори твърдят, че натоварването може да облекчи неприятните усещания, които има всяка жена през цикъла си.

Има данни, че при редовни тренировки цикъла намалява и се регулира естествено. Това се случва при жени, които имат по-дълъг месечен цикъл. Той не намалява драстично, просто се „наглася” в рамките на приетото за нормално.

Тренировките действат, като: image

  •  потискат отделянето на простангландини;
  • стимулират отделянето на ендорфини, които повдигат настроението, намаляват болката и тонизират цялото тяло;
  • изпотяването помага за намаляването на водната задръжка.

Друго интересно проучване показва, че след периода на овулацията се изгарят повече калории и мазнини, отколкото преди това. Независимо от благоприятното влияние на спорта по време на неразположеност, е важно да не прекалите и претренирате, защото това може да предизвика аменорея (спиране на менструацията за повече от три месеца). Тя е коварно състояние, довеждащо до трайни последици като остеопороза, стерилитет, кожни проблеми, повишен холестерол и т.н. И накрая е важно да запомните, че: - силовите тренировки са най-ефективни по време на месечен цикъл; трябва да избягвате кардиото, което разширява кръвоносните съдове и така течението ви се усилва двойно; избягвайте и упражненията за коремната мускулатура; - първият ден от менструацията по-добре го пропуснете, но в никакъв случай не спирайте фитнеса през останалото време.


.

 




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sportihranene
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5984
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930